Pazar, Nisan 23, 2006

Yine Yeşillenmiş Fındık Dalları

" Yine yeşillendi fındık dalları demekten " başka birşey gelmedi içimden Samsun'dan Ordu'ya doğru giderken.Tabi peşinden gelen "acep ne olacak yarin halları" dizesi de bize cuk oturdu tabiri caizse.Zira şu günlerde eşimin işi dolayısla hafta sonları görüşüyoruz sadece, demem ondandır.E bu haftada yolculuğu biz yapalım dedik oğlumla Ordu'ya.Aman ne yeşillenmiş Karadeniz'im.Bolaman rampalarına vurunca yol manzara eşsiz.Buradan Perşembe'ye kadar yol kenarlarında et,köfte mangal yapan şirin tesisler vardır,hepsi canlanmış,dumanları tütüyor.
Perşembe'ye gelmeden yol kenarında Yason Kilisesi levhası var.Daha önce'den yolda leva olmadığından bilmezdik burayı.100 metre gidince sahile doğru ulaşıyorsunuz.
Karşısında da deniz feneri var.Sanki kardeş olmuşlar.Manzara muhteşem burada.Yolunuz buralardan geçerse uğramadan geçmeyin.Biz uğradığımızda kapalı idi içini göremedik ama tekrar uğramak üzere aklıma not ettim burayı.Ayrıca yanında Kış Bahçesi adında güzel de bir cafe restoran var.Denize karşı oturup karnınızı doyurabilirsiniz.
Ordu'nun meşhur Boztepe'sinden Ordu görüntüsü.Gerçekten çıktığınızda insana sonsuzluk hissi veren bir yer.Bahar gelmişya işte zaten Karadeniz'e nereye baksanız hayat var artık.Dağları kaplamış fındık ağaçlarının altını çizdiği deniz manzarasını başka hiçbiryerde bulamazsınız.
Bu da tirmit kavurması.Meşhurdur bizim buralarda.Kültür mantarının atası.Fındık bahçelerinde yetişen bu cinsine fındık tirmiti denir.Tadı kültür mantarıyla kıyaslanamayacak kadar güzel.Ancak işin erbabı toplamışsa güvenle tüketilebilir.Fotoğrafı restoranda çektim.Eğer siz Karadeniz'i hala görmediyseniz gelin kendinizi buradan denize atın. Bunlar devede kulak daha.Yaza doğru sizlere yaylardan,Uzungöl'den,Sümela'dan fotoğraflarda getireceğim inşallah :)

9 yorum:

ece dedi ki...

sevgili Arzu,
Bir karadenizli olarak özlemişim o ilk resimdeki yeşili ve denizin mavisini.Karadenizin bir başkadır mavisi ve yeşili buralara benzemiyor.
Birde altta yaptığın o dible tarifini ben beyaz yapıyorum salça yada domates koymadan çok güzel oluyor...ellerine sağlık...
sevgiyle kal...
Ece & Rüzgar

arzu dedi ki...

Teşekkür ederim Ece,demek Karadenizlisin.Evet dibleye aslında salça ya da domates koymazlar orjinalinde.Ama benim damak tadım kırmızı yemeği sevdiğinden yıllardır böyle yapıyorum.Hepside güzel zaten.

kuzine dedi ki...

Merhaba Arzu;
Perşembe Karadeniz'in en güzel yerlerinden biridir, 20 yıl önce seminer için geldiğim Perşembe'de 15 gün kaldım.
Bundan bikaç yıl önce Trabzon ekmeği, Vakfı kebir tereyağı, Kars kaşarımızla perşembe çıkışında balık çiftliklerine yakın salaş bir yerde yaptığım kahvaltının tadı damağımdadır. :) özlemişim ya!

arzu dedi ki...

Özlenmez mi yaaa...Yine gelirsin umarım.

Adsız dedi ki...

merhaba arzucuğum;bloğunu yeni farkettim.tüm tariflerin hoş.özellikle karalahana çorbası ve fasulye diblesi.yanlış anlamadıysam samsunda oturuyorsun.bende samsunluyum ama niğdede yaşıyorum.fotoğrafları görünce nasıl mutlu oldum anlatamam.tüm karadenize sevgiler... dilek

arzu dedi ki...

Güzel yorumların için çok teşekkür ederim Dilek.Evet,Samsun'da yaşıyorum.

Adsız dedi ki...

Tesadüfen bulduğum bu sayfada perşembenin resimlerini görünce sevindim ayrıca tarifleriniz çok güzel takip edeceğim ayrıca uzaklarda da olsak ordunun incisi perşembeyi özlüyoruz.Gitmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.Ayrıca kirmite bayılırım.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Ben de Portakalagaci'nin linklerinde gezinirken, tesadufen kesfettim sayfanizi. Dogma buyume Istanbul'luyum ancak rahmetli babamin memleketi olan Ordu'nun, ozellikle cocukluk anilarimda cok ozel bir yeri var. Sizin Ordu ile ilgili yazilariniz ve resimleriniz de o yuzden ozellikle ilgimi cekti. Ve tabii Karadeniz'e has o guzelim yemek tarifleri. Rica etsem tirmit kavurmasinda kullanilan mantarin dogal ortaminda cekilmis bir resmini ve bu yemegin tarifini yayinlar misiniz? Turkiye disinda yasiyorum ve burada hangi mantarla tirmit kavurmasi yapabilirim bilemiyorum ama yine de arastirip deneyecegim...

Selamlar, sevgiler...
Sule

Adsız dedi ki...

Tekrar Merhaba,

Tirmit mantarinin resmini ve kavurmasinin tarifini rica ettigim son mesajimdan sonra internette biraz arastirma yaptim. Sorularimin cevaplarina ulastim. Hatta tirmit kavurmasinin tarifini merak eden baskalari da olabilir diye konuyla ilgili olarak buldugum yararli bir sitenin adresini de asagida veriyorum.

http://www.ordukulturturizm.gov.tr/tr/yoreselyemeklerimiz.asp

Selamlar,
Sule