Perşembe, Aralık 10, 2009

Midye Tatlısı Ve Kocakarı Gerdanı(Burma)

Bayramdan kalan ,malum sadece fotoğrafları oldu.Bayram için değişik bir tatlı olsun diye hazırladığımız Midye Tatlısı,kırk yıllık Kocakarı Gerdanına bin bastı diyebiliriz.Kocakarı Gerdanının kötü olduğundan değil tabii,hakkını yemeyelim. Midye Tatlısı kolaylığı ve görüntüsü,lezzeti ile birleşince bir adım daha öne çıktı sadece.Bu tatlıyı yapmak için öyle aman aman hamur açmayı bilmenize gerek yok.Merdaneyi biraz yuvarlayabilmeniz kafi.

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
  • Açmak için nişasta
  • Üzeri için 125 gr. eritilmiş tereyağı
  • İçine koymak için çekilmiş fındık ya da ceviz

Şurubu için;3 su bardağı şeker,3buçuk su bardağı suyu 15 dk.kaynatın.Yarım limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın ve ılımaya bırakın.

Tereyağı hariç tüm malzemeyi yoğurup açılabilir yumuşaklıkta bir hamur hazırlayın.Hamuru 15 dk. dinlendirip 8 adet bezeye ayırın.Her bir bezeyi nişasta serperek merdane ile servis tabağı büyüklüğüne getirin.Aralarına biraz daha nişasta serpiştirerek sekizini de üst üste koyun.Hepsini birden merdane ile hazır yufka büyüklüğüne gelen kadar inceltin.Bu aşamada orta ve kenarların aynı incelikte olmasına dikkat etmeniz yeterli.Bir ucunda başlayıp hamuru sıkıca rulo yapın.Keskin bir bıçakla 1 cm.eninde dilimleyin.Her bir dilimi tezgaha yatırıp merdane ile biraz ezerek elips şeklini verin.Ortasına iç malzemeyi koyup ikiye katlayınca harika bir midyeniz olacak.Tüm dilimleri tepsiye dizip üzerine erimiş tereyağını fırça ile bolca sürün.175 derecede nar gibi kızartın.Tatlınız soğuk, şerbetiniz ılık olursa hamurun çıtırlığı hiç kaybolmuyor.Afiyetle...

İkinci bayram tatlımız bizim yıllardır Kocakarı Gerdanı dediğimiz, birçoğunuzunsa Burma Tatlı dediği geleneksel lezzet.Ancak bu sefer değişik geldiği için Portakal Ağacı'nın tarifini birebir uyguladık.Bir dahaki sefer yine aynı şekilde yapmaya karar vereceğimiz kadar güzel oldu.Tarife nereden ulaşılır ,siz biliyorsunuz ama ben yine de linkini vereyim.Daha nice bayramlar için tatlı pişirmek dileğiyle,afiyetle...