Aslında yapmayı düşündüğüm yemeklerin hiçbirini yapmadım bu etkinlik için.Aklımda içli tava vardı ama hamsiyi kim kaybetmiş de biz bulacağız artık olduk.Ben de annemin sık sık yaptığı hem doyurucu,hem kolay, hem lezzetli fasulye diblesinde karar kıldım.Doğu Karadeniz'de her türlü otun,sebzenin diblesi yapılır.Yemekle pilav bir aradaymış gibi olduğundan herhalde çok pratikdir.Yanında ayranla harika gider.
Malzemeler;
- 1 kg taze fasulye
- yarım su bardağı pirinç
- 1 çorba kaşığı domates salçası ya da 2,3 adet domates
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Fasülyeler yıkanıp temizlendikten sonra enine verev şeklinde kıyılır.Yaklaşık 0,5 mm kalınlığında olur kıyılan parçalar.Sıvıyağ ve salça(ya da küp doğranmış domatesler)tencerede biraz kavrulur.Fasulyeler ilave edilir.Tuz ve biber eklendikten sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.Mevsim fasulyesi kendi yeterince su saldığı için su ilavesine gerek olmuyor.Gerekli görürseniz 1 çay bardağı su ilave edebilirsiniz.Fasülyeler yumuşayınca iyicene yıkanmış,süzülmüş pirinç ilave edilir ve 1 su bardağı sıcak su eklenir.Kapağı kapatılıp pilav gibi kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir.
7 yorum:
Bayılırım fasulye diblesine, bende hamsili ekmek yapmak istiyordum, tuzlanmış hamsi bulamadım.
Hehehe,bu sene hamsi yiyemedik ki tuzlasınlar,normaldir canım.Bak benim de çekti şimdi canım.
Ellerine sağlık Arzucum, hiç denemdiğim bir lezzet bu mutlaka yapacağım...Hamsiyi özledik değil mi hepimiz :)))
Özlemez miyiz :)
ben de dibleyi çok severim arzu'cugum. halacigimdan ögrenmistim. gerçi ben pirincini fazla koyarak ihanet ederim orjinal lezzete ama öyle daha çok seviyorum. ellerine saglik.
tijen
Pirinç ekleme işini ölçmeden yapınca ben de bazen fazla kaçırıyorum Tijen.O zaman fasülyeli pilav oluyor ya onunda tadı bir başka güzel.
cok basarılı bir tarifti. elinize sağlık.
Yorum Gönder