Perşembe, Nisan 27, 2006

Zirve Pastası

Bu akşam üzeri oğlumu okuldan aldığımda arkadaşının doğumgünü olduğunu ve pastaya doyamadığını söyleyince eve gelip yaşpasta yapmak icap etti.Tam da bu sabah Lezize 'de
gördüğüm Kümbet Pasta' yı yapmak için fırsat kolluyordum ben de.Klasik pandispanya hamurunu kendi tercihlerimce uygulayıp,pastayı kasede şekillendirme olayını da kümbet pasta'dan örnek alınca ortaya çıkan pastayı tepeye benzettim ve ismini Zirve Pasta olarak yayınlamaya karar verdim.Tadı gerçekten Lezize'nin bahsettiği kadar güzel.Yoğun ve bol iç kreması,acı sosla birleşince ye ye,insanı tutmuyor bu pasta.Ama ben zaten şu günlere diyetteyim bu sebeple ince bir dilimle yetindim :( Malzemeleri bildiğimce uygulayıp acı sosu aynen Lezize'nin miktarında yaptım.Bana sosdan bir ölçü yeterli geldi.

Pandispanya için(25 cm lik küçük yuvarlak tepsiye göre):
  • 3 yumurta
  • 2 buçuk fincan şeker
  • yarım fincan süt
  • 3 fincan un
  • vanilya
  • kabartma tozu

Yumurta ve şekeri en az 5 dk.çırpın.Sütü,vanilyayı ekleyin.İçine kabartma tozu karıştırılmış unu da ekleyip sadece un tamamen karışana kadar çırpın.Fazla çırpmayın,sulanır.Yağlanmış tepsiye döküp 175 derecede pişirin.

İç kreması için:

  • 2 fincan şeker
  • 1 buçuk fincan un
  • 3 su bardağı süt'ü iyicene karıştırıp ocakta muhallebi kıvamına getirin.Oldukça koyu bir muhallebiniz olmalı bu ölçülerde.Koyulaşınca fazla tutmadan alın ocaktan içine bir çorba kaşığı margarin ekleyip biraz çırpın.

Pişen pandispanyanızı ortadan ikiye bölün ve alt yarısını orta boy bir kaseye yerleştirin.Hazırlamış olduğunuz iç kremasını içine doldurun.Ben bu aşamada kremaya damla çikolata ilavesi yaptım.Krema koyma işlemini kademeli yapıp aralarına çikolata serperseniz şekilleri sıcaktan fazla bozulmazlar.Ben öyle yapmadığım için bayağı bir karıştılar kremaya.Sonra üst yarıyı kenarındaki fazlalıkları kesip kasenin üzerine kapatın.İyicene otursun diğer parçanın içine kenarları.Ve buzdolabına kaldırıp en az krema soğuyuncaya kadar bekleyin.

Üst Sosu için:

  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 4 çorba kaşığı su
  • 4 çorba kaşığı şeker
  • 2 çorba kaşığı margarin 'i tencereye alıp ocakta karıştırarak kıvamlı bir sos haline getirin.Pastanızı düz bir tabağa ters çevirin ve sosu üzerine gezdirin.Heryerini kaplayın sosla.Üzerine kar efekti için :) 1 çorba kaşığı toz şantiyi,1 çaybardağı sütle çırpın ve üzerine dökün.E varsa minik bir bayrağınız dikebilirsiniz bile .Bu pastayı tekrar yapacağıma eminim,benden söylemesi :)


10 yorum:

Safran dedi ki...

Hakikaten bu pasta tekrar tekrar yapılacak türden, ellerine sağlık :) Sevgiler..

kuzine dedi ki...

: günaydın geldim yazmadan kaçmadım. Ellerine sağlık, pastanın ismi görüntüsüne çok yakışmış kümbet yerine zirve; denenecek pastalar arasına alındı.
Sevgiler Nihal

Adsız dedi ki...

cidden çok hoş görünüyor ellerine sağlık

arzu dedi ki...

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim hepinize :) Mutlu oldum.

Tijen dedi ki...

demek yesillendi findik dallari. bak görmek isterdim!
(sonunda linkler listemi güncelliyorum, seni de ekledim, bilesin.)
tijen

arzu dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
arzu dedi ki...

Teşekkür ederim Tijen,sen ben de vardı zaten :)

Adsız dedi ki...

canım ablacım bu nasıl bi pasta böyle çok güzel ellerine sağlık üstündeki bayrağımızda ne güzel yakışmış sevgiler www.blogcu.com/dileks

Adsız dedi ki...

merhaba ben ve eşim bu pastayı cok begendık,1 aydır her gelen mısafırıme yapıyorum ne ben bıktım ne de eşim,her gelen mısafır bu pastanın tarıfını alıyor benden... bende nete zirve pastası yazın ilk çıkan yer dıyorum kı sanırım tek sahıbı de sızsınız,üst sosu ben hazır yaptım ama super oldu krem şantıy de tam döşedım,kekın tadı harıka,aynı pastanelerdekı yaş pastaa....
kekın hamurunu gerçekten fazla karıstırıp sulandırınca guzel olmuyor kabarmıyor bıle ama az karısıtırınca apartman gıbı oluyor,,, tşk ederımmmm,,,
kewser

yemek tarifleri dedi ki...

cok basarılı bir tarifti. tebrik ederim sizi.