Çarşamba, Mayıs 03, 2006

Büzme Börek ve Kuru Patlıcan Dolması

Büzme Börek annemin yıllardır yaptığı hem çok basit,bir o kadar da lezzeti börektir.Üst üste serilerek yapılan böreklerin aksine fırından çıkıp soğuduktan sonra çökme yapmaması en güzeli.Bu böreği yaparken en önemli unsur yufka sayısının fırın kabınız için yeterli olması.Çok sıkıştırırsanız içi yapışık kalır,seyrek koyarsanız da çok kuru olabilir.

Tarifi:

  • 3 adet yufka(alt resimdeki ortaboy dikdörtgen fırın kabı için yeterli)
  • 1/4 kalıp beyaz peynirden hazırlanmış maydonozlu börek içi
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı erimiş margarin
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 3 dolu çorba kaşığı yoğurt
  • tuz
  • yarım paket kabartma tozu

Yufkamızın birini tezgaha seriyoruz. peynirli harcımızdan üzerine serpiştiriyoruz.Sonra fotoğraftaki gibi büzüştürüp ortaya topluyoruz.Her iki tarafından ellerimizle toplayarak yine şerit halinde tepsiye yerleştiriyoruz.Tüm yufkaları bu şekilde yan yana tepsiye diziyoruz.

Sonra yumurta,yoğurt,yağlar,tuz ve kabartma tozunu güzelce çırpıp,tüm yüzeyi kapatacak şekilde yufkaların üzerine paylaştırıyoruz.
Fırında 175 derecede altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.Deneyin bu yöntemi,pişman olmayacağınızı garanti ediyorum.

Kuru Patlıcan Dolması

Birçoğunuz bu dolmayı yapıyorsunuzdur muhakkak.Belki malzemelerimiz farklılık gösteriyordur, o kadar.Biz ailecek bol sumaklı olanını seviyoruz.

  • 20-25 adet kurutulmuş dolmalık patlıcan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 büyük baş kıyılmış soğan
  • 2 adet kesme şeker
  • 3 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • istediğiniz kadar karabiber,pulbiber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su

Kuru patlıcanlarımızı kaynayan suya salıp 3-4 dk. haşlayalıp süzün.Soğanın tamamını ve zeytinyağının yarısını tencereye alıp biraz kavurun.Şekeri ilave edin.Yıkanmış pirinçleride ekleyip iyicene kavurun.Sonra sumak ve diğert baharatları,tuzu ekleyin.Bir su bardağı sıcak suyu da koyup pilav gibi çektirin.Biraz ılıyınca iç malzemesi dolmaları doldurup tencereye dizin ve üzerine kalan 2 bardak suyu ilave edin,yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirin.Kısık ateşte pişirin.Ilıyınca servis tabağına alabilirsiniz.Afiyet şeker olsun :)

5 yorum:

Safran dedi ki...

Arzucum ellerine sağlık, böreği bu şekilde büzerek hiç yapmadım en kısa zamanda deneyeceğim...Sumağı çok severim ben, bulgur pilavına da koyarım örneğin, ama hiç kuru patlıcan dolmasına koymadım eminim çok hoş, ekşimsi bir aroma veriyordur, bir daha ki yapışımda deneyeceğim, sevgiler...

Adsız dedi ki...

büzme böregi denedim.....3-4 kez yaptim....hepsindede sonuc mükemmeldi....
tarinizi bizimle paylastiginizi için çok çok tesekkürler....çok kolay üstelik...çalisan biri oldugum için çok pratik geldi....
sürekli yap1yorum....tekrar tesekkürler....aaaa bir de bu böregi tadanlar ''su böregi gibi olmus'' yorumunu yap1yorlar...
sevgimle ve tesekkürlerimle,

Adsız dedi ki...

az önceki yorumu ben yapt1m...

pastaci papatya

Adsız dedi ki...

bizim orada bu böreğe kırma diyorlar gerçekten pratik ve lezzetli bir börek oluyor ben çok seviyorum hatta akşam pişirdim:) ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor...

yemek tarifleri dedi ki...

cok basarılı bir tarifti. tebrik ederim sizi.