Perşembe, Mart 08, 2007

Atomize

Samsun'da yaşayanların atom diye bildikleri,diğer yörelerde beze,kaymaklı gibi isimlerle anılan,aslen mereng hamurundan yapılan kıtır,yumuşak ağızda eriyen meşhur tad var ya bu pastada ondan var.O yüzden adını atomize koydum.Zaten kalorisi de adına yakışır cinsten.Pastanın tarifi işyerinden arkadaşım Elif'e ait.Gerçekten hem leziz hem pratik bir pasta.
  • 2 poşet sade krem şanti
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 2 paket Eti kakaolu bisküvi(diğer kakaolu bisküvlerde olur fakat tadı bunun kadar yoğun değil onların.)
  • Küçük olanlardan bulursanız 10,büyüklerinden 4-5 adet atom.
  • 1 çaybardağı damla çikolata
  • 1 çay bardağı iri kıyılmış fındık ve ya ceviz.
  • Yarım paket çikolata sosu+hazırlamak için 1 su bardağı daha süt

2 poşet şantiyi 2 bardak sütle hazırlıyoruz.Atomları ve bisküvileri iri iri parçalayıp şantiye ekleyin.Fındık ve damla çikolatalarıda ekleyip fazla ezmeden harmanlayın.Dilerseniz borcama,dilerseniz ters çevirebileceğiniz bir kalıba döşeyin ve buzlukta en az iki saat dondurun.Bu arada çikolata sosunun yarısını bir su bardağı sütle hazırlayın ve servise kadar soğumuş olmasını sağlayın.Kaymak tutmasın diye ara sıra karıştırmanız gerekiyor.Pastayı buzluktan çıkarın ve benimki gibi kalıpta ise ters çevirin.Değilse direk borcamdaki pastanın üzerine çikolata sososunu gezdirin.Hemen servis yapabilirsiniz.Bu pastayı buzluktan çıkarır çıkarmaz servis yaparsanız müthiş bir dondurma havası var.Ama kalan kısmını buzdolabının alt kısmında bekletebilirsiniz.Yumuşak sevenler için böyle de çok güzel.Afiyet olsun.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Hayatımda gördüğüm en güzel lezzetlerden biri...En kısa zamanda denemek ve sizin kadar başarılı olursam da blogumda yayınlamak isterim...Ellerinize sağlık...
Sevgiyle...

arzu dedi ki...

Teşekkür ederim Ayça,iltifat etmişsin :))

Adsız dedi ki...

arzucum görünüş harika eminim tadıda öyledir denemek istiyorum ama bu atom nedir bir türlü anlayamadım....

arzu dedi ki...

zerrin;yorumuna teşekkür ederim.Atom genellikle beze adıyla bilinen yumurta akı ve şekerin çırpılıp kar haline getirildikten sonra pişirilmesi yoluyla yapılan bir tatlı türü.Beze adıyla ararsan bilmeyen pastane olmaz.Ayrıca Migros gibi büyük marketlerde hazır unlu gıda reyonlarında da satılıyor.

Adsız dedi ki...

arzucum bilgi verdiğin için t. ederim bu pastayı en kısa zamande diniyicem ve sizinle paylaşıcam t. ederim...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

arzu hanım ellerinize sağlık
ben de amasyadan bilirim atomu hatta samsunda getirtilip satıldığını söylemişlerdi özellikle ramazan ayında iftar sonrası çocuklar simitle birlikte sokaklarda satar. iftarda misafir varsa iftar sonrası çayın yanına bir simit tam ortasına da bir atom koyulup servis edilir :))
pastanelerde satılan bezeler maalesef samsunun atomunun çıtırlığı ve tadını vermiyor
en kısa sürede tarifi deneyeceğim
sevgiler...

ceyt dedi ki...

çok harika görünüyor.eline sağlık arzu.en kısa zamanda ben de denemek istiyorum.
sevgilerimle

yemek tarifleri dedi ki...

cok basarılı bir tarifti. tebrik ederim sizi.