Çarşamba, Kasım 21, 2007

Hasan Paşa Köftesi

Neden Hasan Paşa Köftesi acaba bu köfte?Ya da köfteler neden paşa,sultan,saray vesaire gibi isimler almış.Vardır elbet haklı bir gerekçesi.Eskiden kıyma az bulunurdu da sadece saraylarda mı köfte pişerdi acaba?Olabilir.Lezzetli yemekler için paşaların ağzına layık denilebilir,belki de o yüzdendir.Her neden demişlerse demişler,köfte güzel,püre güzel,sos güzel.Yaşasın yemek yemek!
  • Yarım kg. orta yağlı dana kıyması
  • Yarım paket hazır köfte harcı(reklama girmesin ama Knorr köfte harcı,sade olanı)
  • 2 adet patates
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • tuz,karabiber.
  • 2 kaşık domates salçası
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • 1 çay bardağı taze kaşar rendesi

Yemeğin hızla yapılması gerektiği için hazır köfte harcı kullandım.Sonuç çok lezzetli ve pratik olduğu için bundan sonra bu köfteyi böyle yapmaya karar verdim.Harcın üzerindeki ölçüye sadık kalarak yarım kg.kıyma köfte haline getirilir.Bu arada soyulup dörde bölünmüş patatesler tuzlu suda haşlanmaya bırakılır.Köftelere kayık şekli verilir.İri iri kayıklar hazırlamalısınız. Çünkü fırında çekeceklerdir az sonra.Fırın tepsisine yerleştirilen köfteler kızarıncaya kadar 20-25 dk.fırınlanır.Haşlanmış patatesler süzülür,sıcakken ezilir.İçine tereyeğı eklenir ve sütle yavaş yavaş açılarak püre haline getirilir.Tuzu,biberi eklenir.Kağıttan yapılmış bir huni,ya da sıkma torbası,daha da olmadı bir kaşık yardımı ile köfteden kayıklara doldurulur.Diğer yanda salça sıvıyağda kavrulur.1 buçuk su bardağı su ilave edilir,kaynatılır.Sosun tuzu ve biberi ayarlanır.Köftelerin üzerine gezdirilir.Patates pürelerinin üzerine kaşar rendesi paylaştırılır. Kaşarlar eriyene kadar tekrar fırınlanır.Servis tabağına çıkarılan köftelerin üzerine salçalı sosundan gezdirilir.Saray sofralarında oturmanız dileğiyle,afiyetle...

3 yorum:

Adsız dedi ki...

nefis görünüyor hasanpaşa köfteniz...

Ellerinize sağlık.

sevgiler..

Bu sırada sayfanıza yeni yazı eklediğinizde yazınızın başlığını sayfamdaki blog manşete eklerseniz diğer blogcu dostlarda sizin yazı eklediğinizden haberdar olacaklardır. Sizi blog manşetde görmek beni sevindirecek.

www.misssgibi.com

Yaren dedi ki...

Harika görünüyor,dedigin gibi lezzeti basalara layik oldugundan olsa gerek,o zaman bizde bunlari pasa pasa yiyelim mmm ellerine saglik ,afiyet olsun efendim.

yemek tarifleri dedi ki...

cok basarılı bir tarifti. tebrik ederim sizi.