Cuma, Ocak 04, 2008

Patatesli Tepsi Böreği ve Pastırmalı Börek

Misafir gelince olmazsa olmaz çeşit börektir herkesçe.Bir yemeye başlayınca insan nerede duracağını ayarlamak zor geliyor.İki çeşit börek tarifi yazıyorum yakınlarda yaptığım.

Patatesli Börek:
  • 3 adet yufka(küçük boy yuvarlak cam fırın kabı için)
  • 3 adet patates
  • 1 soğan
  • karabiber,pul biber,tuz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Önce patatesleri haşlayıp eziyoruz.Soğanı yemeklik doğrayıp 2 kaşık sıvıyağda soteliyoruz.Ardından salçayı ekleyip biraz daha kavuruyoruz.Patatesi de ekleyip iyicene harmanlıyoruz.Tuzunu ve baharatlarını ekleyip ateşten alabilirsiniz.İçimiz hazır.Şimdi sütü,yoğurdu,1 yumurtanın sarısını kenara ayırıp diğerlerini,yarım çay bardağı sıvıyağı ve bir tutam da tuzu çırpıyoruz.Bir yufkayı bütün olarak yağlanmış tepsiye seriyoruz,kenarları dışarıda kalacak.Diğer iki yufkayı dörde bölüp aralarına harçtan dökerek döşüyoruz.Patatesli harcı ikinci yufkadan sonra tepsinin ortasında tepeleme yükseklik oluşturacak şekilde araya seriyoruz.En son kenarları tepsiye kapatıp üzerine yine harçtan sürüyoruz.Yumurta sarısını da her yerine bulayıp fırında altı üstü eşitzartabilirsiniz.



Pastırmalı Börek:
  • 4 adet yufka(8 adet iri börek için)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı soda
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • tuz
  • 16 dilim çemeni ayıklanmış pastırma
  • 8 adet 2 parmak eninde dilimlenmiş taze kaşar

Süt ,soda,sıvıyağ ve bir çay kaşığı tuzu karıştırın.Birinci yufkayı srin.Üzerine harçtan heryerini ıslatacak kadar sürün.İkinci yufkayı da üzerine serin.Onun üzerini de harçla ıslatın.+ şeklinde dört eşit parçaya kesin.Her bir parçaya iki dilim pastırma,bir dilim kaşar yerleştirin.Sigara böreği şeklinde ancak yuvarlamadan dikdörtgenler elde edecek şekilde katlayın.Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.Üzerlerine harçtan sürerek fırına verebilirsiniz.Piştikten sonra servis esnasında ortada ikiye kesebilirsiniz.Bu böreğicak olarak servis yaparsanız daha çok makbule geçiyor.Bir gece öncede hazırlayıp buzdolabında bekletmeniz mümkün.Afiyet olsun.

10 yorum:

disal dedi ki...

heryerde aynı şeyi söylüyorum..benim böreğim ya patatesli,ya kıymalı olacak...

ellerine sağlk canım..nefis....

Mutfak Havlusu dedi ki...

blog arkadaşlarımız gene coşmuşlar:))
bu güzellikler ne böyle hemde iki tan birden maşAllah:)
nefaset olmuşlar inan hiçbirine diyecek sözüm yok ben bunları direk yerim konuşmaya vakit ayıramam:)
ondanda kilo alınıyor işte:((
araya bunuda katmasam olmaz:)

YESIMLI TARIFLER dedi ki...

ikisi de birbrinden nefis bu böreklerin
ellerine sağlıkk

Yaren dedi ki...

Süpeeer ,gercektende her iki tarifte harika görünüyor.Ellerine saglik.IYi bir hafta sonu gecirmeni diliyorum.

arzu dedi ki...

Ne diyeyim sağolun ,evet bu yüzden kilo alınıyor işte:))Teşekkür ederim.

Aynur dedi ki...

DAVETIYE

Merhaba arkadaslar bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar. Aynur Yaren

www.ayyachat.blogspot.com

klasiktatlar dedi ki...

Arkadaşım merhaba,
technorati.com'da sizi favorime
aldım. Bu vesile ile blogunuzu
tanıma fırsatı bulmuş oldum.
Güzel tarifleriniz var.
Kutlarım. Hoşçakalınız.

nagehan dedi ki...

Merhaba
Arkadaşım bugün keşfettim blogunuzu, kuskus salatası ararken neler neler buldum. Hepsi harika ellerine sağlık. Görüşmek dileğiyle.
Sevgiler
Nagehan

Adsız dedi ki...

allah sizi kahretmesin sizin yüzünüzden bi sürü kiloo aldıkkkkk hem kilo alıyom hemde yiyom napimm yiyemedende duramıyommm:):):):):(:(:(:

yemek tarifleri dedi ki...

cok basarılı bir tarifti. tebrik ederim sizi.