Cumartesi, Ekim 04, 2008

Kıbrıs Tatlısı ve Köyden Fotoğraflar

Yine çabuk geçen bir Ramazan ayının ve bayramın ardından rutin hayatımıza dönüyoruz. Bu Ramazan en çok yaptığım tatlı Kıbrıs Tatlısı oldu.Aslında bir çok kaynakta Yunan Tatlısı diye geçse de sanıyorum biz tarifin adı daha sempatik olsun diye Kıbrıs Tatlısına çevirmişiz :)) Tarifi tarif defteri forumuna Olcay77 isimli üye girmiş.Ne de iyi etmiş kendisine çok teşekkür ediyorum.Mutfağıma sık sık yapacağım bir tatlı kazandırdı.Tarife verdiğim linkten ulaşabilirsiniz.Ben tarife bire bir sadık kaldım ve güzel sonuç elde ettim.Bu yüzden tekrar yazmaya gerek görmüyorum.Bayramda köyde geçen sürede yine az! yemek yemişiz ya makineme yansıyan fotoğraflardan bazılarını paylaşmak istedim.

Tarif defteri forumuna verdiğim linkten ulaşmakda sorun yaşanıyormuş.Bunun üzerine Kıbrıs tatlısının tarifini veriyorum:
  • 1 buçuk su bardağı şeker
  • 1 buçuk su bardağı su yaklaşık 5 dk. kaynatılıp hafifi bir şerbet hazırlanır.
  • 4 yumurta
  • 2 kaşık şeker biraz çırpılır.
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 paket kabartma tozu,vanilya,bir çay kaşığı tarçın,hepsi karıştırılıp koyu kıvamlı bir hamur elde edilir.Galeta unu yerine 6-7 adet çekilmiş etimek kullanabilirsiniz.Orta boy fırın kabına kaşık yardımıyla yayılıp üzeri kahverengi olana dek pişirilir.Şerbet ve kek ikisi de ılıkken şerbet dökülür.Tatlı tamamen soğuyunca 1 paket kremşanti tarifine göre hazırlanıp üzerine yayılır.Bir kaç saat dolapta bekletip servis yapabilirsiniz.

Sahanda Kaşarlı Tirmit

Bu mantar türü fındık bahçelerinde yetişir.Hafif acımsı tadı olsa da halk tarafından en sevilen türdür.Biz ona bu defa kültür mantarı muamelesi yaptık.Sahana tek sıra dizip üzerine minik minik tereyağları koyduk,tuzlayıp fırına sürdük.Pişince bolca kaşar rendesi serpip yine fırınladık.Sonrası afiyetle,sıcak sıcak...

Közde pişirilmiş su böreği, böylesi makbul...


Hiç pekmez kazanı gördünüz mü? Armut pekmezi kaynayan.Bir kazan pekmezin olması 14,15 saat sürüyor rahat.Altına sürülen odunun haddi hesabı yok.


Armutların kazana girmeden çoook önceki halleri:))


9 yorum:

Ayça dedi ki...

Offf offff, o nasıl bir su böreğidir öyle... Nasıl bir şaheserdir... Aman allahım... Nutkum tutuldu...

zerrin - misss dedi ki...

tüm fotoğraflar birbirinden iştah açıcı da ben su böreğine takıldım resmen..

harikaaa

arzu dedi ki...

Evet,su böreğimiz %100 orjinal el yapımı.Püf noktası tabi ki hakiki köy yumurtası ve tereyağı.Bir de becerikli ellerin emeği:)Bu böreğin mimarı ikinci annem.

ümmühan dedi ki...

oy oy oy gerçekten enfes bi börek olmuş, ellerinize sağlık, görüntüsü böyleyse tadına ne demeli

Tijen dedi ki...

Ah orada ben de olaydım,
o pekmezden bir tadaydım...

disal dedi ki...

ne kadar güzel görünüyor herşey...

insanın orada olası geliyor...

Mutfak Havlusu dedi ki...

tatlı çok değişik geldi ilk defa duydum böyle bir isimde tatlı,ellerinize sağlık teşekkürler.

yemek tarifleri dedi ki...

cok basarılı bir tarifti. tebrik ederim sizi.

Limon çiçekleri dedi ki...

Muhteşem görüntüler bunlar,bayıldım..