Çarşamba, Aralık 24, 2008

İşkembe Çorbası,Haşhaşlı Lokum...

Hem seveni,hem sevmeyeni çok olan bir çorba olsa gerek bu.Sevenler müptelası oluyorlar, sevmeyenler kokusuna bile tahammül edemiyorlar.Bu sebeple pişirirken çorbayla sofrada karşılaşacak herkesin seviyor olması dikkate alınmalı bence.Yoka iştahla içecek olan bile sevmeyenden etkilenip tadına vara vara içemiyor.İşkembeyi temizlemek gerçekten çok zahmetli bir iş.Temizlenmiş işkembeyi çorbaya dönüştürmek çocuk oyuncağı.Bana işin oyuncak kısmı kaldığından 15 dakikada çorba hazırdı.Köyde yengemiz hem temizlemiş ,hem doğrayıp haşlamıştı.Bu işlem için en uygun mekan dışarısı olduğu için soğuk havada çok emek verdi.Ellerine sağlık diyorum ve tarifine geçiyorum.
4 kişilik:
  • 2 kase dolusu haşlanmış,süzülmüş işkembe
  • 1 litre su
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı yoğurt+1 çay bardağı su
  • 2 diş sarmısak(zevke göre miktar artırılabilir)
  • Tuz,pul biber
  • Servis esnasında bolca sirke ve limon...

Suyu ve işkembeleri tecereye alıp kaynatıyoruz.Derin bir kasede un,yoğurt ve bir çay bardağı suyu pürüzsüz olana dek çırpıyoruz.Kaynayan çorbayı hızla karıştırarak unlu karışımı yavaş yavaş içine akıtıyoruz.Dövülmüş sarmısakları ekleyip,tuzunu ve biberini ayarladıktan sonra 10 dakika daha kaynatıp servis yapabilirsiniz.İşkembe zaten çok yağlı olduğu için ayrıyetten yağ eklemiyorum.Ama isteyen üzerine kızdırılmış sıvıyağ,pulbiber karışımı ekleyebilir.Serviste limon ve sirkeyi unutmuyoruz tabi.

Haşhaşlı Lokum

Farklı günlerde pişen farklı yiyeceklerden biri de Oktay Usta'nın haşhaşlı lokumları.Tarife buradan ulaşabilirsiniz.Gerçekten denenmeye değer bir tarif.Yapması da,yemesi de çok hızlı oluyor :))Afiyetle...



2 yorum:

zeynep şeyma dedi ki...

haşhaşlı lokum mükemmel görünüyor mutlaka deniycem.

yemek tarifleri dedi ki...

cok basarılı bir tarifti. tebrik ederim sizi.